About

Har du lagt mærke til hvor meget mad der ryger ud i hverdagen. Specielt om man ikke passer på og lader hverdagen tage overhånd. Jeg startet dette projekt da min mand og jeg havde kigget igennem vores økonomi og fundet du af at vi brugte ALT for mange penge på mad – hvorfor? Fordi vi smed madrester eller udgået mad ud, men også fordi vi har, efter vi har fået børn, blevet grebet af hverdagen har tabt overskuddet til at lave mad når vi endelig kommer hjem fra arbejdet. Faktisk så endte vi op med at bestille mad ret ofte – og det er simpelthen spild af penge! For det er hverken sundt eller næringsrigt, og efter et stykke tid er det faktisk heller ikke godt længer.

Så vi havde nogle ønsker for maden:

  • Nemt
  • Billigt
  • Sundt
  • Hurtigt

For man gider da ikke at bruge mere tid eller penge på mad end nødvendigt.

Men nem og hurtig aftensmad er også en by i Rusland om man ikke lægger sig til nogle nye vaner. Vi prøvet madkasser i forskellige varianter – familiekassen, hurtigkassen og hvad nu end ellers der var. Jeg kunne rigtig godt lide dem – det var nemt (man får jo madvarerne lige til døren) og det var sundt, men det er måske ikke billigt, og ikke altid hurtigt, og det er jo også kun til et begrænset antal dage (3 eller 4 dage). Og så kom problemerne med at, men sådan mad plejer vi jo ikke spise og de grøntsager bruger vi da vanligvis ikke. Og når man også har tumlinger der kun spiser det de kender så er der en ekstra udfordring man også skal tage med i bekymringerne.

Så var mors eneste løsning at lave madplaner. Og da min mand kommer hjem fra arbejdet først skal der være nogle konkrete handlingsplaner (læs opskrifter) at arbejde efter. Og også her fik vi udfordringer: for da jeg som oftest står for maden er jeg ikke så god til at følge opskrifter selv og laver tit mad på ”gefülen” eller efter hvilke råvarer jeg har i køleskabet. Min mand driller mig tit med at al mad jeg laver bliver «à la mor» – der fik også projektet sit navn.

Så til dette projekt:

Nogle af målene var at skrive ned de «opskrifter» jeg har for at genbruge restemad, og skrive ned hvordan jeg nogle gange kan variere råvarerne i de diverse opskrifter. Jeg ville også lave retter der indeholder grønt, er hurtige at lave (nogle kræver måske lidt forarbejde som man kan gøre under madlavningen dagen i forvejen), og opskrifterne er mange baseret på samme fremgangsmåde så det bliver nemmere at udføre dem.

Pointen er at man skal hver uge kunne vælge en opskrift fra hver kategori og sådan lave sin madplan – og derfor også sin handleliste. Når man har sin handleliste, kigger man lige en omgang i køleskabet og stryger alt det man har allerede.

Når man til slut ender med en og en og en af forskelligt så fokuser mere på restemads opskrifterne og få brugt det sidste bras inden det bliver dårlig.