Hjemmelavede grove boller

En ting jeg virkelig anbefaler er at bage! Ikke køb brød – bag boller! Når man kommer ind i rutinen er der rigtig nemt og specielt med min opskrift om koldhævede boller. Hele familien elsker dem og da min opskrift rækker til 9-10 boller er de væk på næsten en dag. Men de kan også opbevares i 3-4 dage i plastikpose – jeg plejer at riste dem i en brødrister og lave hjemmelavet æg-Mc Muffin!

æg mc muffin

 

Ca. 5 dl hvedemel

Ca. 2 dl havreflager

Ca. 1 dl 5 korns blanding

Ca. 1 dl puffede rugkærner

Ca. ½ dl solsikkeolie/rapsolie

Ca. 200 g cremefraiche

Ca. ½ pakke fersk gær

Ca. 1 spiseske sukker

Ca. 1 teske salt

Ca. 3 dl vand

Sesamfrø/hørfrø

Jeg skriver ca. fordi det kan jo være du finder du af at du vil variere lidt, og det gør jeg også. Meget af hvad jeg smider i bollerne er hvad vi har i skabet på det tidspunkt. Nogle ganger kommer jeg også lidt havremel i (specielt om jeg ikke har nok hvedemel og ikke gider at handle ind). Jeg vil dog altid anbefale at bruge alminlig fersk gær (ikke økologisk), da denne hæver bedre. Hvis ikke skal man smide mere gær i bagsten og det hele smager af gær bagefter – det er ok at vælge ikke-økologisk nogle ganger!

Kom alt det tørre sammen i en bolle, og grav en ”grav”. I graven lægger du gær, vand, olie og cremefraiche. Lad gæren ligge i nogle minutter for at blive blød eller bland den ud med vandet ved at mase den med fingrene. Når alt det våde er blandet, så grav lidt og lidt af det tørre ned fra kanterne så du får en homogen masse. Denne dej skal være lidt våd så pas på at ikke komme for meget mel i (konsistensen skal være som en tyk havregrød). Drys lidt mel på toppen og kom et stykke plastikfolie og et rent køkken-håndklæde på. Ind i køleskabet, for at stå natten over eller ca. 8 timer (om du vælger at sætte dejen om morgenen). Det gør ingenting om den står lidt længer.

Tag ud en bradepande og kom bagepapir på. Med våde hænder, tag en klump af dejen og lav en bolle. Også igen til der ikke er mere dej. Lad stå i ca. 1 time for at hæve, og derefter pensle med mælk og drys sesamfrø og hørfrø på som pynt. Kom ind i en kold ovn sat til 225 grader i ca. 25 minutter (afhængig af din ovn).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.